InstagramSnapChatStories

Betekend Instagram het einde voor Snapchat?

By mei 1, 2017 No Comments

Snapchat is al jaren lang een begrip tussen de 16 – 35 jarige. Dat kwam doordat ze iets compleet nieuws in de wereld brachten als het aan kwam op het delen van je momenten en foto’s. Snapchat wist door dit concept 180 miljoen actieve maandelijkse gebruikers te trekken op hun platform. Het was ook een raar begrip voor vele gebruikers; een camera app dat geen enkele foto opslaat. Wanneer je een foto nam en het was geopend door een ander was het voor altijd weg. En dat concept sloeg aan.

Het concept ging door in berichten sturen naar je vrienden die ook zichzelf verwijderde na verloop van tijd. Nu kon je alles met de app doen, domme foto’s die je normaal niet zal opslaan, foto’s van een zonsondergang alles wat je kon bedenken heel laagdrempelig.

Stories (verhaal) was ook een nieuw begrip dat het platform integreerde en heel succesvol! Het was ineens mogelijk om stroom aan foto’s en video’s toe te voegen aan je story dat dan beschikbaar is voor max 24 uur voor iedereen die jouw snapchat volgt. De verslaving en populariteit van deze story functie van Snapchat werkt nog steeds tot de dag van vandaag. Maar nu bevind Snapchat zich in een gevaarlijke situatie zou je kunnen zeggen. Facebook het bedrijf van Marc Zuckerburg heeft deze hele story functie gekopieerd op zijn platform en die functie begint het beter te doen (gezien het gebruik) dan Snapchat (de originele bedenkers). Ook weet Facebook het sneller te innoveren dan Snapchat dus ontstaat er een nieuwe concurrentie op het gebied van story gebruik van beide platformen.

Toen Instagram ongeveer een jaar geleden begon met het gebruiken van stories dacht ik dat het allemaal wel een leuke toevoeging was, maar kon niet zien waarom ik nu zal overstappen van Snapchat naar Instagram stories. Met Snapchat vond ik het leuk om vaak een foto in mijn story te plaatsen of foto’s direct naar anderen sturen, omdat het een leuke manier van delen is en om te laten zien wat je gedaan hebt op een dag.

Elke dag zien vrienden van mij wel een story van mij en reageren erop als ze het leuk vinden en hetzelfde doe ik. Voorheen keek ik ongeveer elk uur naar m’n snapchat om te kijken of er iets nieuws is toegevoegd door vrienden die ik volg.

Op een gegeven moment zag ik dat Snapchat minder werd gebruikt door de mensen om mij heen en ben ik er ook langzaam mee gestopt om het te gebruiken. Foto’s in mijn story werden nog wel gekeken door mensen en vrienden maar minder dan voorheen en veel minder mensen sturen mij nog berichten direct naar mij toe.

Veel waren overgestapt op Instagram stories. Ik dacht nooit dat ik dat zal doen, maar uiteindelijk doordat meer mensen daar gebruik van maken. En die overstap is uiteindelijk ook erg logisch. In plaats van twee onafhankelijke apps voor het bekijken van foto’s / video’s van je vrienden kan je nu ook stories bekijken in Instagram dat al jaren een begrip is als het gaat om het bekijken van foto’s en video’s van vrienden en bekende sterren. Dat zorgt er voor dat het beter werkt en scheelt uiteindelijk weer 1 app die je in de gaten wilt / moet houden per dag.

Snapchat story was leuk in het begin, alleen op een gegeven moment was het niet meer goed genoeg om te blijven gebruiken doordat Instagram nu dezelfde functie heeft.

Instagram heeft ook nieuwe functies toegevoegd aan de story functie die Snapchat nog niet had waardoor Instagram nu al sterker staat als het gaat om de story functie. Bijvoorbeeld Live streaming, boomerang, hands-free. Stickers en filters zijn ook gekopieerd van Snapchat en het zal niet lang duren voordat de verschillende maskers bekend van Snapchat ook gekopieerd zullen worden naar het platform. Ook kun je mensen / vrienden direct in je story taggen en wanneer je een gecertificeerd account hebt op Instagram kun je zelfs een link toevoegen aan je story waardoor mensen omhoog kunnen vegen waarmee ze direct naar je link worden doorverwezen. Instagram heeft Snapchat dus eigenlijk sneller en beter gemaakt dan dat Snapchat zelf zou hebben gekund.

Persoonlijk gezien na jaren gebruik van Snapchat heb ik besloten om verder te gaan met Instagram. Het platform was leuk, maar heb mij gerealiseerd dat Snapchat niets unieks meer levert ten opzichte van Instagram en / of Facebook.

Wat moet je nu gebruiken voor je online marketing op dit moment van schrijven?

In Nederland zijn er nog genoeg gebruikers voor Snapchat en Instagram, naar mijn mening is het aantal gebruikers 50/50 dus op beide platformen is het interessant genoeg om je marketing op los te laten en de stories die je hebt; aanbiedingen / acties / opening / interessant nieuws op beide platformen te plaatsen. Uiteindelijk zie ik Snapchat op deze manier niet overleven en zullen we allemaal massaal overstappen op Instagram stories, dat zal naar mijn idee over 3 / 4 jaar zover zijn. Wellicht dat Facebook met de functie gaat komen dat je je story met 1 druk op de knop kunt synchroniseren met je Facebook, Instagram en Messenger app en is de toegevoegde waarde van Snapchat niet meer aanwezig.

Snapchat zelf heeft ook altijd gezegd dat zij een camera bedrijf zijn en geen platform, dus wellicht dat zij een ander succes neerzetten met hun Spectacles en dat dat het nieuwe ding gaat worden in 2020?

Daarnaast heeft Facebook ook de story functie uitgerold naar WhatsApp wat weer meer reden is om te kijken naar een alternatief. Tot die tijd zal mijn advies blijven; gebruik elke story app die er is om op te vallen tussen je concurrentie!

Nu ben ik heel benieuwd wat jij als lezer nu gebruikt om je story mee te delen? Laat in de reacties weten of jij al gebruik maakt van Instagram stories wat waren je ervaringen ermee of gebruik je nog Snapchat en ben je niet van plan over te stappen?

Leave a Reply