InstagramSnapChat

Meer bereik op Instagram en SnapChat door stories op locatie

By juni 2, 2017 No Comments

Luister dit artikel als audio en ga ongemerkt verder met wat je aan het doen was! Of lees verder..

Meer bereik op Instagram en SnapChat door stories op locatie

Instagram en SnapChat kwamen afgelopen week met een nieuwe functie, bijna tegelijkertijd waardoor je nu de optie hebt om je story toe te voegen en te koppelen aan een locatie. Dit werkt op beide platformen net op een andere manier, maar heeft beide veel voordeel wat betreft het bereik van jouw story. In dit artikel zal ik je hier meer over vertellen en uitleggen waarom je het zou moeten toevoegen aan jouw social media strategie.

Instagram

Laten we beginnen met deze functie op Instagram, het is al niet nieuw meer dat Instagram de story functie van SnapChat min of meer heeft gekopieerd en in haar platform heeft verwerkt. Nu kwam SnapChat met de functie om een story te koppelen aan een bepaalde “GeoFence” oftewel Locatie en binnen een bereik van een kilometer kunnen mensen daar Snaps aan toevoegen. Dit had Instagram opgepikt en een eigen draai aan gegeven.

Met deze functie voegt Instagram alle verhalen samen die voorzijn zijn van een locatiesticker. Het gebruiken van een locatiesticker in een verhaal foto of video zorgt ervoor dat deze door Instagram wordt opgemerkt. Instagram voegt alle verhalen met een locatiesticker dan samen per verschillende locatie. Ook deze verhalen verdwijnen gewoon na 24uur, alleen nu wordt er een overzicht gemaakt van alle publieke verhalen die met een locatiesticker zijn aangemaakt.

Een samengevoegde verhaallijn van een bepaalde locatie is dan het eindresultaat en wordt daardoor ook getoond boven in de ‘story balk’ in het onderdeel ‘explore’. Op deze manier kunnen meer mensen je verhaal bekijken en ontdekken. Ik zelf vind dat een zeer interessante functie die creatief ingezet zou kunnen worden door evenementen organisaties of marketeers.

Doordat een locatie verhaal ook zichtbaar is in ‘explore’ zorgt het dat je verhaal (mits openbaar) ook te zien is voor anderen die jouw kanaal of profiel nog niet volgen. Dit is dus een stuk gratis publiciteit die je zeker goed kunt gebruiken. Op het moment dat een gebruiker van de app klikt op een locatie speelt Instagram de samengevoegde verhalen af. Zo had MarketingFacts onlangs uitgevonden dat een verhaal met locatie Amersfoort een enorm bereik had gekregen.

Instagram laat je ook zelf zoeken naar locaties

Je bent te vinden in ‘Explore’ als je geluk hebt en de gebruikers van Instagram toevallig in de buurt zijn van die locatie of zelf uit die locatie komen. Echter kunnen gebruikers ook zelf zoeken naar locaties via de zoekoptie binnen Instagram. Wanneer je in Instagram zoekt naar een locatie krijg je een overzicht van de populairste foto’s uit die locatie, maar ook staat daar nu een verhaal tussen die gekoppeld is aan die specifieke locatie.

SnapChat

SnapChat lanceerde kort voor de lancering van locatie verhalen op Instagram dezelfde functie. Als gebruiker van SnapChat is het mogelijk om via het “Verhaal overzicht” rechtsboven in te klikken op een + icoontje. Dit icoontje opent een nieuw venster waar gevraagd wordt om een nieuwe verhaallijn aan te maken. Hier kun je bijvoorbeeld de naam van een evenement aan koppelen. Nadat je de verhaallijn een naam hebt gegeven kun je ervoor kiezen om deze te koppelen aan een locatie. Zo was ik laatst bij een Hemelvaart toernooi in ’t Zand en had ik deze functie uitgetest. De naam van het verhaal had ik “Hemelvaart toernooi ’t Zand” genoemd en de functie GeoFence ingeschakeld. Op dat moment kijkt SnapChat naar je huidige locatie en gebruikt die als referentie punt van het verhaal. Dan had ik de mogelijkheid om aan te geven wie er verhalen kon toevoegen aan dit verhaal. Ben je de organisator en wil je als enige invloed hebben op wat er in het verhaal komt te staan, dan kun je het beste kiezen voor “alleen ik” of als je met collega’s het verhaal wilt vullen kun je hun SnapChat tag invoeren en toevoegen als beheerders. In mijn geval had ik het ingesteld op Vrienden van Vrienden, dat eigenlijk betekend dat iedereen die bij die locatie is een verhaal kan toevoegen aan het locatie gebonden verhaal.

Daarnaast kon ik ook aangeven wie het verhaal mocht bekijken, hier kun je ook weer aangeven “alleen ik, vrienden / collega’s of vrienden van vrienden” en ook toen had ik weer gekozen voor vrienden van vrienden.

Na het aanmaken van het verhaal en het toevoegen van de eerste video aan het verhaal, hadden de deelnemers van het toernooi ook door dat er een “uniek verhaal” was aangemaakt voor het toernooi en begon iedereen met een SnapChat account zelf hun content te delen in het verhaal dat de naam van het toernooi droeg. Dit gaf voor mij wel aan hoe waardevol deze functie kan zijn voor publiciteit onder de doelgroep.

Laat mij uitleggen waarom ik dit waardevol vind. Wanneer iemand een persoonlijk verhaal heeft en daar content op deelt dan zien alleen zijn of haar vrienden dat. Nu is het zo dat wanneer iemand een foto of video toevoegt aan een locatie verhaal dat al zijn of haar vrienden dat verhaal kunnen zien (dus de titel) en de gemaakte content (foto of video) en dat betekend dus dat zo’n verhaal vele malen meer bereik krijgen dan het bereik van 1 persoon op een evenement. Dus ben jij een event marketeer? Zorg ervoor dat je dit gebruikt! Het creëert gratis brand / event awareness bij je doelgroep. Een betere investering dan deze is er bijna niet.

Vond je dit nou een interessant artikel en ken jij iemand die dit moet gebruiken, stuur dit artikel dan naar die persoon. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dat dan ook achter in de reacties.

Leave a Reply