De afgelopen maanden is het al een tijdje bekend; Apple komt met een nieuwe update van iOS, het besturingssysteem van hun mobiele apparaten. Maar hoe heeft deze update invloed op ons, wij als online adverteerders? Dat zal ik in dit artikel toelichten.

Met de komst van iOS 14.4 zullen alle applicaties opnieuw toestemming moeten vragen om jouw te volgen op jouw mobiele apparaat. Dit geldt ook voor Facebook. Apple’s iOS 14.4 update is nu verplicht om de gebruiker erop te attenderen dat zij graag de gebruiker willen volgen. De gebruiker kan kiezen voor; ‘Ik wil niet gevolgd worden’ of ‘Toestaan’. De verwachting is dat veel gebruikers zullen kiezen voor de eerste optie en daarmee is onze data binnen Facebook niet langer betrouwbaar. Dit heeft impact op onze retargeting opties die wij inmiddels al jaren voor lief nemen.

Dus geen remarketing campagnes meer door deze update?

Wanneer het overgrote deel er voor kiest om niet gevolgd te worden kan dit gevolgen hebben voor jouw retargeting campagnes. Je kunt namelijk niet meer alle gebeurtenissen volgen die plaats vinden op jouw website. Maar hoe kunnen we dan toch het maximale eruit halen?

Wat gebeurd er wanneer mensen vragen om ‘Niet gevolgd te worden’?

Wanneer iemand kiest om dit gevolgd te worden heeft de Facebook App enkel toestemming om 1 gebeurtenis op jouw website te volgen. Welke gebeurtenis dit is, hangt af hoe jij dit hebt ingesteld binnen de business omgeving van Facebook, hier vertel ik later meer over.

Facebook heeft de afgelopen tijd hun gehele business manager op de schop genomen en accepteert nog maar maximaal 8 gebeurtenissen. Dit betekent dat je goed moet kijken welke gebeurtenissen jij via de Pixel wilt meten en moet hieruit de 8 belangrijkste kiezen die je vanaf nu nog kunt gebruiken. Heb jij meer dan 8 gebeurtenissen die je via jouw campagnes hebt ingesteld als doel? Dan zal Facebook deze uitschakelen, wellicht is dit op moment van lezen al gebeurd.

Nog maar 8 gebeurtenissen?

Dat klopt, nog maar 8 gebeurtenissen en deze kun je instellen binnen het nieuwe ‘Gebeurtenisbeheer’ onder het kopje ‘Meting van verzamelde gebeurtenissen’.

No alt text provided for this image

Maak hier een goede keuze die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Voor een webwinkel zal ik kiezen voor ‘Aankoop’, ‘Toevoegingen aan Winkelmand’, ‘Inhoud bekijken’ en nog vijf andere gebeurtenissen. Bij een B2B website kunnen dit alweer hele andere gebeurtenissen zijn.

Kijk ook naar de volgorde van jouw gebeurtenissen. Welke staat op plaats 1? Dit is namelijk de gebeurtenis die als enige wordt gemeten wanneer een iOS 14.4 gebruiker ervoor kiest om ‘Niet gevolgd te worden’.

Ga in overleg met jouw managers om te bepalen welke 8 KPI’s het belangrijkste zijn en pas de gebeurtenissen in Facebook hier op aan.

Kan ik dan ook geen gebruik meer maken van Look a Like doelgroepen?

Jawel, dit kan nog wel. Je moet er alleen rekening mee houden dat jouw hoofd-doelgroep niet langer alle mensen bevat die voldoen aan jouw instellingen. Het kan dus langer duren voordat de doelgroep groot genoeg is om een Look a Like doelgroep op te bouwen.

Verifieer jouw domeinnaam bij Facebook!

Om er voor te zorgen dat je überhaupt nog 8 gebeurtenissen mag doorsturen naar Facebook is het sinds begin 2021 verplicht om jouw domeinnaam te verifiëren. Dit doe je binnen de Facebook Campagne manager.

No alt text provided for this image

Voeg hier binnen jouw bedrijfsmanager > ‘Merkveiligheid’ > ‘Domeinen’ het domein toe. Je zult een aantal opties krijgen om jouw domeinnaam te verifiëren. Schakel hiervoor de hulp in van de web-developer, mocht je hier niet zelf uit komen.

Doe dit vandaag nog en ga dan aan de slag met jouw 8 gebeurtenissen.

Oké Dennis, Thanks.. Maar waar moet ik nog meer rekening mee houden nu?

Voor ieder domein kun je vanaf nu nog maar 8 gebeurtenissen meten. Na het verifiëren van jouw domeinnaam kun je deze 8 gebeurtenissen prioriteren. Alle campagnes met andere ‘doel conversies’ dan deze 8 zullen gepauzeerd worden.

Wanneer je een gebeurtenis uit de lijst van 8 verwijderd, zullen ook de campagnes met dit doel worden gestopt.

Wanneer je de prioritering veranderd zullen alle campagnes met doel-conversies worden gepauzeerd voor 3 dagen. Tijdens deze dagen zullen deze gebeurtenis-trackers ook geen nieuwe data ontvangen.

Is mijn data binnen Facebook nog betrouwbaar om te rapporteren?

Nee. Helaas, maar het is waar. Door alle veranderingen zal de data in jouw Facebook marketingrapporten niet meer betrouwbaar zijn. Voorbeeld;

Campagnekosten = € 1000,-

Aantal iOS 14.4 gebruikers die niet gevolgd willen worden: 30%

Facebook aantal aankopen = 10

Facebook kosten per aankoop = € 100,-

Analytics aantal aankopen vanuit Facebook = 14

Analytics kosten per aankoop vanuit Facebook = € 71,43

Mocht je dus nog geen gebruik maken van parameters voor jouw advertentie links, dan moedig ik je aan om dit vanaf nu te doen! Houdt altijd de Analytics gegevens naast jouw Facebook resultaten en vergelijk deze.

En hoe zit het met attributie?

Facebook gaat het attributiemodel veranderen. Normaal stond het attributie model standaard ingesteld op 28-dagen klik en 1 dag weergave. Dit wordt nu 7-dagen klik en 1 dag weergave.

De 28-dagen klik en 7 dagen weergaven worden verwijderd.

Dit betekent dat het aantal conversies binnen Facebook ook aanzienlijk zullen dalen en dat heeft weer invloed op je gebeurtenis-doelgroepen en Look a Like doelgroepen.

Samengevat;

Ga nu direct al jouw domeinen verifiëren;

Kies 8 conversies die je wilt meten en stel deze in;

Je zult het aantal ‘gemeten’ conversies binnen Facebook zien dalen;

Mocht je na het lezen van dit artikel nog met vragen zitten, laat het mij vooral weten, ik ben er om je hier doorheen te helpen.

Laat hieronder in de reacties weten wat je van dit artikel vind.

Leave a Reply