Al ruim 10 jaar maak ik gebruik van een MacBook en gedurende de jaren ben ik steeds efficiënter mee gaan werken. Een van mijn hobby’s is dan ook om zoveel mogelijk gedaan te krijgen in zo min mogelijk tijd.

De afgelopen jaren heb ik daarom vele apps op mijn werkmachine geïnstalleerd en hieronder beschrijf ik de 5 meest Apps op mijn mac die iedere dag mijn productiviteit hoog houden.

Magnet ( € 5,-)

https://magnet.crowdcafe.com/

Het organiseren van vensters is binnen MacOS niet perfect geregeld. Wanneer je 2 vensters precies over het scherm wilt verdelen ben je vaak een tijdje bezig om dit goed te krijgen. Op een iPad of Windows machine is dit vaak een fluitje van een cent. Op de Mac ben ik regelmatig tussen vensters aan het schakelen, of heb ik meerder vensters naast elkaar nodig. Het gemakkelijk organiseren van deze vensters is dan een echte must.

Magnet is een tool die op de achtergrond draait en hulp bied bij het organiseren van alle vensters. Boven in de menubalk krijg je opties om vensters te transformeren of vast te zetten in voorgeprogrammeerde ruimtes.

Door een venster naar tegen een zijkant aan te slepen, zorgt Magnet ervoor dat een venster direct 50% van die zijde in beslag neemt. Zo kun je dus gemakkelijk 2 vensters naast elkaar gebruiken. Hetzelfde geldt voor verschillende hoeken in het scherm.

Magnet is de eerste app die ik installeer op iedere nieuwe Mac machine.

Spotlight

Spotlight zit ingebakken in MacOS en super simpel in gebruik. Het enige wat je hoeft te onthouden voor deze tool is de toetsencombinatie Command + Spatie. Deze toetsencombinatie opent Spotlight.

Spotlight laat je op een gemakkelijke manier zoeken in al jouw apps, documenten, emails, muziek, woordenboek, Google en kan zelfs als rekenmachine gebruikt worden.

De afgelopen 10 jaar is Spotlight een hele krachtige tool geworden. Ik maak nu ook nooit meer gebruik van de App Launcher / launchpad, maar typ de app die ik wil openen direct in Spotlight en voila.

LastPass

https://lastpass.com/

Als er iets vervelend is, dan zijn het wel wachtwoorden en het gebruiken van meerdere apparaten. LastPass is een persoonlijke kluis waar alle wachtwoorden van mij in opgeslagen staan. Natuurlijk heeft Apple ook een eigen Vault, maar het voordeel van LastPass is de mogelijkheid om encrypted wachtwoorden te delen met collega’s, kennissen, vrienden en familie, zonder dat zij het daadwerkelijke wachtwoord hoeven te weten.

LastPass is te installeren als browser extensie en te gebruiken op alle apparaten. Bij het aanmaken van een account laat ik LastPass het wachtwoord genereren en vervolgens hoef ik nergens meer naar om te kijken.

Het mooiste aan LastPass is het maken en delen van verschillende wachtwoord lijsten. Deze kun je vanuit het dashboard van LastPass delen met vrienden, die met een eigen wachtwoord overal kunnen inloggen. Zo heb je zelf in beheer wie toegang heeft tot al jouw diensten, zonder dat ze het ‘echte’ wachtwoord hoeven te weten.

Shift ( € 100,- p.j.)

https://tryshift.com/

Wanneer je veel verschillende Google / Microsoft of ‘cloud’ based accounts beheerd dan zul je het vast herkennen dat schakelen tussen deze accounts een tijdrovend proces is binnen ieder browser. De oplossing; Shift.

Shift is een applicatie dat is gebouwd om het schakelen tussen al deze accounts te versimpelen. Daarnaast bied Shift koppelingen met ruim 300+ andere cloud based apps.

Shift moet je zien als een chromium browser waar iedere applicatie in werkelijkheid een incognito venster is dat in principe niet communiceert met alle andere apps. Dit geeft jou de mogelijkheid om altijd alle Google Accounts actief te laten draaien binnen 1 omgeving. Zelf gebruik ik Shift met 9 mailboxen (4 Google + 4 Office365 + 1 Ziggo), 2 Slack workspaces, 2 WhatsApp accounts, MS Teams, Hotjar, TagManager, OneNote en Notion.

Dan hoor ik je denken, is dit allemaal niet te zwaar voor een laptop / computer? Daar heeft Shift over nagedacht. Alle Apps binnen shift hebben een ‘auto-hibernate’ functie. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat apps die voor langere tijd inactief zijn worden gepauzeerd. Zo kun jij je focussen op jouw werk en zorgt Shift ervoor dat het werkgeheugen gelijk verdeeld blijft.

Het grootte voordeel van Shift vind ik dat ik niet meer hoef uit te loggen voor dat ik een gedeeld document van een ander Google Account kan inzien. Dit bespaart op een dag al snel een uur tijd. En voor € 100,- per jaar is dit zeker een applicatie die misschien wel de 1e plek verdient in deze lijst.

CleanMyMac X ( € 40,-)

https://cleanmymac.com/nl

Hoe snel jij met een mac kunt werken hangt ook deels af van hoe schoon je de mac houd. Om deze reden probeer ik zo veel mogelijk ‘Cloud First’ te werken. Alle tekstdocumenten, presentaties, excel documenten, mails, contactenlijsten etc. staan vaak in de cloud en worden tijdelijk op de computer gedownload wanneer deze bewerkt moeten worden. Verder staan er op mijn computer enkel schermafbeeldingen en cache bestanden.

Om mijn Mac schoon te houden en het cache geheugen te legen heb ik de App; CleanMyMac X. Deze app komt met een gebruiksvriendelijke interface die je stap voor stap helpt om jouw mac weer helemaal schoon te vegen.

Deze app draait standaard in de achtergrond en kun je oproepen via de taakbalk aan de bovenkant. Hierin staan de opties om grote bestanden te verwijderen of om je werkgeheugen volledig te wissen. Dat laatste gebruik ik zelf ieder uur wanneer ik werk aan zware grafische bestanden.

Naast bovenstaande applicaties gebruik ik nog meer verschillende apps, maar dit is mijn top 5! Ik houd er van om mijn machine zo optimaal mogelijk te gebruiken. Command + Spatie is een toetsencombinatie die jullie hopelijk net zo vaak gaan gebruiken als ik, een wachtwoord manager zorgt voor gemakkelijker inloggen en veiliger delen van wachtwoorden, Shift maakt het mogelijk om efficiënter gebruik te maken van al jouw cloud based apps. CleanMyMac zorgt ervoor dat jij iedere dag een schone machine hebt die klaar staat voor jouw dagelijkse taken.

Het doel van bovenstaande apps is om mijn dag zo optimaal te laten verlopen, dat is het doel van iedere applicatie op een werkmachine.

Ik hoop dat je bovenstaande applicaties interessant genoeg vind om uit te proberen en ik lees graag jouw reactie hieronder.

Leave a Reply